Dadih
Kandungan Zat:
Tenaga : 44 kcal
Protein : 1.8 gm
Jumlah hidangan: 38 cawan (100g/100ml)
Bahan-bahan
- 1 paket serbuk dadih
- 8 kotak (2L) susu penuh krim
- 1500 l air
Cara
- Didihkan air dan masukkan gula. Kacau sehingga gula larut.
- Masukkan susu penuh krim dan kacau sehingga sebati.
- Setelah 3 minit, tutup api dan masukkan serbuk dadih. Kacau hingga sebati.
- Tuangkan ke dalam bekas kecil dan biarkan dadih mengeras.
- Sedap dimakan setelah sejuk.
Agar-Agar Roti
Kandungan zat:
Tenaga : 55 kcal
Protein : 1.75 gm
Bahan-bahan
- 5 keping roti
- 1 tin susu sejat (475ml)
- 1 oeket (20gm) agar-agar
- 150 g gula
- 2 biji telur
- 6 cawan (120ml) air
- Esen vanilla
- Pewarna merah
Cara-cara
- Masak agar-agar sehingga hancur.
- Masukkan gula biarkan hancur.
- Kisar roti, susu, telur, esen vanilla di dalam blender.
- Kemudian, masukkan bahan yang dikisar ke dalam periuk agar-agar. Kacau sebati.
- Pastikan api sederhana besar.
- Kacau sehingga sedikit mendidih. Kemudian tutup api.
- masukkan ke dalam bekas untuk disejukkan dan sedia dihidang.
Jumlah hidangan: 30 keping
Disediakan oleh:
Jabatan Dietetik & Sajian
Institut Kanser Negara